maandag 2 februari 2009

De Muzikaliteit van de Sigarendoos

Circa 1865, Na de Burger Oorlog in de Vereinigde Staten had men weinig middelen maar wel het verlangen om muziek te maken. Rond deze tijd onstond de sigarendoos, een voor de hand liggend middel om snaar instrumenten te maken. De meeste mensen konden wel aan een doos, een bezemsteel en een aantal draden of snaren komen. Uit deze middelen bouwde men de beste instrumenten die hun kennis hun toegaf. Toch, werd er met deze beperkte middelen soms erg goede instrumenten gebouwd. Gitaren werden gebouwd maar ook nog ingewikkelder instrumenten zoals violen, banjo's, cello's en uiteraard ukuleles!


Er is de laatste jaren spraak van een 'Cigar Box Guitar Revival' en een hernieuwde intresse voor instrumenten gebouwd uit sigarendozen en andere herbruik materialen. Een van onze favoriete hedendaagse bouwers is Harm Goslink Kuiper, uit Rotterdam. Er zijn ook vele interessante sites over dit onderwerp namelijk de National Cigar Box Museum Flickr Set is prachtig om te zien. Daarnaast heb je Scotty's Cigar Box Guitars, (niet de best werkende website maar er is toch veel informatie te vinden over bijvoorbeeld het bouwen van uw eigen instrument) en onze favoriet Red Dog Guitars.

Wij vinden het hele idee achter het bouwen van zo'n instrument erg mooi. Hergebruik, Design, Bouw en Muziek Maken; allemaal dingen wat wij persoonlijk erg lief hebben. Hierdoor zijn wij ook gaan bouwen. Het eerste exemplaar gebouwd door Shelley wordt deze Vrijdag gepresenteerd bij Galerie de Aanschouw op De WitteDeWithstraat in Rotterdam met daarbij een muzikale entr'acte door The Uke Box. Kom Kijken het wordt echt een erg leuke avond. Woon je te ver om dit mee te maken? Niet treuren, binnenkort verschijnen er foto's en video van het project op dit blog.

Hier zijn twee filmpjes over Cigar Box Instruments. In deze van Red Dog Guitars, 'Deel 3 van The Forgotten History of the Blues' kan je mischien de oudste opname ooit van een Cigar-Box Guitar luisteren en nog vele leuke afbeeldingen zien van het instrument.

En deze film is een trailer van de nieuwe documentaire, 'Songs Inside The Box'.


Vind je het ook leuk om zo'n instrument te bouwen? Hier klikken voor bouwplannen vanuit 1910. Of misschien heb jij al zelf zoiets gemaakt, stuur dan foto's op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten