woensdag 25 februari 2009

Sterke Ukulele Verhalen Nr.2
Eerste Muziekinstrument op de Noordpool !

DE KONTER UKULELE

Links: Richard Konter met zijn bekende Martin 1K ukulele.
Rechts : The Konter uke die over de Noordpool is gevlogen.

De Konter ukulele is in principe een “gewone” standaard Martin 1K. Maar wat deze uke zo uniekelele maakt is dat het als eerste muziek instrument over de Noordpool gevlogen is !

Richard (Dick) Konter (1882-1979) een Amerikaanse zeeman, ontdekkingsreiziger, avonturier en ukulele speler. Hij heeft begin 1900 nog voor Robinson Crusoe gespeeld maar dan in het echt. Na schipbreuk te hebben geleden heeft hij maanden lang op en onbewoond eilandje rondgerend totdat hij gered werd. In 1926 melde hij zich vrijwillig aan bij Robert Byrd’s eerste expeditie naar de Noordpool.

Konter droomde ervan om zijn ukulele te introduceren bij de Eskimo’s! Hij smokkelde zijn uke aan boord zonder Byrd’s toestemming (hij had het zeker weten geen goed idee gevonden). Pas toen ze Spitsbergen hadden verlaten kwam Konter erachter dat er helemaal geen Eskimo’s op de Noordpool leven. Maakt allemaal niet uit, de Konter Ukulele was het eerste muzikale instrument op de Noordpool!

Op de weg terug had Konter pas het lef om zijn uke tevoorschijn te halen en er een deuntje op te spelen. De bemanning was aangenaam verrast behalve Robert Byrd die de grap niet echt kon waarderen. Toch heeft Robert Byrd de ukulele getekend en de uke is geschonken aan het museum van de “Martin Company”.
Konter heeft ook nog een aantal populaire ukuleleboeken geschreven waaronder : Dick’s Ukulele Method en Dick’s improved Ukulele Method.

1 opmerking:

  1. Het was Richard, niet Robert Byrd. Ook wordt betwijfeld of ze echt over de Noordpool hebben gevlogen, wegens geknoei met navigatiegegevens - Amundsen vloog er drie dagen later heel erg zeker over. Vreemd is dat zelfs het merk van de ukulele op de vlucht (niet van het gehandtekende exemplaar in Nazareth, PA) zelf betwijfeld wordt op basis van krantenverslagen: http://reyalpeleluku.wordpress.com/tag/richard-konter/

    BeantwoordenVerwijderen