maandag 22 maart 2010

Ukulele en The Beatles

Er zijn vele connecties tussen de Beatles en de ukulele. George Harrison was in het bijzonder zeer gek op dit instrument. Hij bestudeerde het instrument, was een groot fan van old-school spelers zoals George Formby, had een enorme ukulele verzameling en het schijnt dat hij vaak twee ukes met hem mee nam op reis. Ooit heb ik een radio interview gehoord met Tom Petty waarin hij vertelde dat George ooit twee ukuleles aan hem schonk. Toen Tom vroeg, "waarom twee?" antwoorden George, tja, je weet het nooit, he? Wij vinden dat George daar gelijk in had.

Toen George overleed heeft Paul McCartney een speciale ukulele van George geerfd. Deze heeft hij gespeeld tijdens het George Harrison Tribute Concert. Erg aandoenlijk. Kijk maar...


Zelf Beatles Liedjes Spelen...
Hier is een geweldige site waar je Beatles Liedjes makkelijk kan leren spelen. Het geeft de akkoorden, vinger posities en tekst aan terwijl het liedje van uw keuze afspeelt. Er is zelfs een ukulele tuner onderaan de pagina. Er zijn maar liefst 64 Beatles liedjes om uit te kiezen. YAH, YAH, YAH, YAAAH!!!


Alle Beatles Liedjes op Ukulele...
Nog een bijzonder project is de "Beatles Complete on Ukulele" Blogspot. Op deze site zijn ze bezig om alle liedejs van de Beatles op te nemen met ukulele door diverse artiesten. Daarna worden ze op de site gepost samen met een mooi verhaal erbij over het lied en de uitvoerende artiest. Alle liedjes zijn ook gratis te downloaden. Er zijn al prachtige versies gemaakt. Echt een aanrader voor veel luister plezier.
Memorabilia
Erg populair onder verzamelaars zijn de Beatles Ukes & Banjoleles. Er waren twee verschillende modelen banjoleles gemaakt tussen 1964 en 1966 door Mastro Industries in New York. Één in zwart met goud en de andere met rood en goud. Boven zie je ook een ukulele met de Fab Four erop. Deze instrumenten werden verkocht als speelgoed en kwam met dit rode "Self Teaching Method" boek. Okay, het zegt "Banjo" maar geloof me, het is een banjolele.
Verder, zijn er maar liefst drie boeken gepubliceerd met beatles muziek speciaal voor ukulele. Voor de liefhebbers zijn ze allemaal verkrijgbaar via bol.com. Maar om de boeken goed te bekijken kan je beter eerst hier klikken.

En laatst, sluiten we af met twee videos. Het eerste, 'Ain't She Sweet' gespeeld door George Harrison op ukulele en meegezongen door Paul & Ringo. Take it away boys....

En hier hebben we de Engelse zanger, Joe Brown. Hij heeft het 'Concert For George' afgesloten met een liedje op ukulele en ik zal je vast waarschuwen...Pak een zakdoek. Ik hou het in iedergeval niet droog als ik dit bekijkt. We missen je George...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten