vrijdag 2 december 2011

Ukulele Legende, Bill Tapia,
overleden op 103 jarige leeftijd

103?! Wow! Ukuleles zijn nog beter voor je dan ik al had gedacht.


Bill Tapia, voor vrienden 'Tappy' werd in 1908 geboren. Als 12 jarige gaat hij van school en gaat spelen bij plaatselijke vaudeville shows. In 1927 startte Bill Tapia een hotel, the Royal Hawaiian Hotel, wat uitgroeide tot een plek waar in de jaren twintig, dertig en veertig veel jazzmusici en hawaiigitaristen speelden. Gedurende zijn lange carriere speelde Bill Tapia voornamelijk jazzgitaar en de ukulele kwam alleen te voorschijn als hij thuis optrad tussen de schuifdeuren.

Toen zijn vrouw Barbie en dochter Cleo overleden in het jaar 2000, pakte hij de ukulele weer ter hand en maakte hij op 94 jarige leeftijd twee CDs, Tropical Swing (opgenomen 2002) en een jaar later Duke of Uke (opgenomen 2003). Vandaag, 2 December, is Meneer Tapia vredevol tijdens zijn slaap overleden.

Er is een aantal jaar geleden een documentaire gemaakt door S. Leo Chioang en Mercedes Coats over Bill Tapia's leven, getiteld 'To You Sweetheart, Aloha - Can Life Begin At 94?' Hier een clip waar hij speelt 'Little Grass Shack' samen met Lyle Ritz. Rest In Peace, Tappy.

Informatie over Bill Tapia via Keep Swinging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten